Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč 🎄Moc děkujeme za přízeň v tomto roce a těšíme se na Vás v novém roce 2025. Skřítkové odpočívají do 6.1., pak se na Vás těší 🎄

Jak je to s vitamínem A

Vitamín A je jeden ze čtyř vitamínů rozpustných v tucích, tedy jsou to A, D, E a K. Tyto vitamíny vykazují jednu nepříjemnou vlastnost, a sice dají se předávkovat, a jestliže to přeháníte s jedním z nich, můžete zabrzdit vstřebávání těch ostatních, to znamená, že je vhodné udržovat jejich poměr ve stravě vyváženě.

Předávkování vitamíny D, E a K je možné pouze pomocí suplementů (např. tablet), z vyvážené stravy je to prakticky vyloučeno. Dostatek vitamínu E načerpáte například ze slunečnicových semínek či jiných olejnatých semen nebo z ořechů, vitamín K kupříkladu z listové zeleniny a celozrnných obilovin či obilných klíčků, vitamín D ze Slunce a případně (hlavně v zimě) rozumnou formou z tablet dle doporučené denní dávky.

S vitamínem A je to složitější. Tím se lze ze stravy předávkovat poměrně snadno, například konzumací jater ledního medvěda je otrava téměř jistá a obecně veškerá játra mají vitamínu A poměrně mnoho, proto byste to s jejich přísunem neměli přehánět. Menší množství vitamínu A získáte z živočišných potravin, například z vajec, mléka či masa, ale rozhodně neprohloupíte, pokud vsadíte na rostlinné zdroje s provitamínem A, tzv. karotenoidy, těmi se totiž předávkovat nedá v žádném případě.

Beta karoten – velmi bohatým zdrojem provitamínu A ve formě karotenoidů jsou batáty. Dále pak ostatní veškerá oranžová a červená zelenina nebo ovoce, např. mrkev, dýně nebo meruňky.

Lykopen – červeně zbarvené ovoce a zelenina – zralá rajčata, červená paprika, červené zelí, červená řepa.

Zeaxanthin – zelenina tmavě zelené barvy, jako jsou zelené kapie, hlávkové zelí, a také chlorella a spirulina.

Lutein – ovoce a zelenina žluté nebo světle zelené barvy – papriky, brokolice, hlávkový salát, špenát.

Kryptoxanthin – oranžové plody, jako jsou pomeranče, oranžová paprika nebo mandarinky a grepy.