ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Jak dobře znáte koriandr

Stalo se vám někdy, že jste neměli zrovna při ruce hotové teplé jídlo, ani žádnou pomazánku, paštiku, kus sýra či jinou přílohu k pečivu nebo k bramborám a objevili jste ve spíži pouze vařené fazole v konzervě? Jenže jak rychle upravit fazole, aby vás nejen zasytily, ale i chutnaly? Intuice někdy dokáže neuvěřitelné věci a tak se může stát, že osmahnete na pánvi cibulku, přidáte vařené fazole, sůl a k tomu lžičku mletého koriandru a máte chutnou a vydatnou svačinu na talíři za pár minut.

Koriandr je známá bylina zejména v Tradiční čínské medicíně, využívá se již po staletí nejen jako koření, ale i lék. Například se v encyklopedii TČM dočtete, že „vylučuje z organismu horké toxiny a posiluje a rozprouďuje životodárnou energii (Čchi)“. Koriandr zahřívá trávicí systém, tím jej podporuje v činnosti a zároveň má příznivý vliv na imunitní systém, na krevní oběh a na hladinu cholesterolu v krvi. Svůj význam má v dnešní době u mnohých z nás, neboť posiluje střed těla, oblast žaludku, dvanácterníku, sleziny a slinivky, a to jsou orgány častokrát zasažené stresem a psychickou nepohodou. Díky stresu se pak oslabuje trávení a tělo se zaplavuje odpadními látkami, a to i tehdy, jestliže konzumujete pod tlakem stresu relativně zdravé pokrmy.

U nás není koriandr v české kuchyni příliš rozšířený a je to škoda, protože jeho léčebné účinky mají značný význam, neboť působí v těle v mnoha oblastech a hlavně synergicky a v současné hektické době je to zároveň prostředek pro uklidnění a celkovou harmonizaci organismu.

Koriandr lze opatřit jako sušené koření, ale také si jej můžete vypěstovat ze semen v květináči nebo formou mikrogreens. Vyroste vám za krátký čas a můžete jej nakrájet na chléb s pomazánkou a pochutnat si na něm i tímto způsobem. Bylinka vám dodá i vitamín C a vitamíny skupiny B a provitamín A a také některé minerály a stopové prvky.

button_kupte-zde

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: