Jak a čím posílit trávení a vstřebávání potravin
Dostatek kyseliny solné v žaludku – staří Egypťané dobře věděli, že dokud je v organismu dostatek kyseliny chlorovodíkové (solné) HCl v žaludku, do té doby je organismus schopen správně trávit a vstřebávat potravu. Tvorbu kyseliny solné lze podpořit například zázvorem a také červenou řepou. Kyselina solná je jedna z mála kyselin, které naše tělo potřebuje k udržení acidobazické rovnováhy a paradoxně k regulaci stavu „překyselení“.
Detox versus živiny – lidé zabývající se zdravou výživou se mohou dostat do tzv. výživového paradoxu. To je situace, kdy dodáváte do těla potřebné živiny, ale organismus je nedokáže využít. Stává se to tehdy, jestliže jsou tělesné buňky zanesené toxiny a nemohou tudíž správně živiny přijmout, proto se doporučuje provádět občasný detox vhodnými přípravky, například „Neera detox“, a k detoxikaci od jedů včetně těžkých kovů napomáhá i chlorella, spirulina a zelený ječmen. Dobrým detoxikátorem jsou také naklíčená semínka.
Mějte z jídla dobrý pocit a vychutnejte si jej – je dobře známo, že vám s pocitem provinění či jistých pochybností paradoxně uškodí víc zdravější pokrm, když se o něm domníváte, že není úplně stoprocentní, než to, když si skutečně vychutnáte třeba takovou vepřovou s knedlíkem a se zelím. Tím nikoho nenabádáme, aby odložil svou filozofii zdravé výživy, ale jen naznačujeme, že špatný pocit uvádí organismus do stresu, stresové hormony blokují trávení a vzniká tím řada toxických zplodin metabolismu, i když si dopřejete BIO produkty z ekologického zemědělství.
Jezte v klidu – velkým „hříchem“ je také jíst ve spěchu. Je-li to i váš případ, naučte se při jídle přestat pracovat, odložte mobil, kalkulačku a notebook, vypněte televizi a dopřejte si jídlo na talíři v tichosti nebo s příjemnou relaxační hudbou. Hluk, negativní myšlenky, pracovní přetížení, znečištěné ovzduší – to vše jsou faktory, které ztěžují trávení a brání využití všech potřebných živin.