Jak a čím podpořit trávení
Trávení je jeden z nejdůležitějších procesů v našem těle, potřebných pro naše přežití. Můžeme jej podpořit i vhodnými potravinami.
Kajenský pepř – ve skutečnosti to není pepř, ale chilli papričky. A ty významně urychlují trávicí proces, dobře prokrvují sliznici trávicího traktu a zároveň tím podporují očistu organismu od jedovatých látek či odpadních zplodin a odumřelých buněk.
Zázvor – zázvor silně prohřívá organismus, a pokud chcete zlepšit trávení, detoxikovat se a podpořit tvorbu prospěšné kyseliny solné v žaludku, pak si občas dopřejte zázvor, nejlépe čerstvý nebo sušený či nastrouhaný ve formě čaje. Buďte však opatrní v jeho množství, abyste to nepřehnali, zejména v létě.
Naklíčený ječmen – čerstvé výhonky vyklíčeného ječmene mají velmi výrazný účinek v trávicím traktu tím, že likvidují patogenní bakterie, vážou na sebe toxické látky a zároveň přispívají k tvorbě ochranného obalu sliznice žaludku a dvanácterníku před trávenou potravou. To vše vede i k posílení přirozené imunity a k urychlení regeneračních procesů, tím pádem i k lepšímu využití všech živin ze stravy.
Červená řepa – je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, jaké vůbec existují. Jednak obsahuje mnoho provitamínu A a vitamínu C, ale co je podstatné, najdete v ní látku s názvem Betain HCl a ten je nepostradatelný pro podporu trávení proteinů již v samotném žaludku. Někteří odborníci tvrdí, že kdybychom jedli každý z nás červenou řepu alespoň obden (syrovou), výrazně poklesnou zdravotní problémy a projevy mnoha civilizačních chorob.
Kysané zelí – něco podobného lze tvrdit o kysaném zelí. Obsahuje velmi prospěšné bakterie a díky nim i vitamín K2, nepostradatelný pro distribuci vápníku v těle. Je to perfektní zdroj vitamínu C a pro naše tlusté střevo učiněný balzám i díky vláknině. Naši předkové měli dobře zmapováno, jaký poklad kysané zelí doopravdy je.