Jáhly vás na talíři mohou příjemně překvapit
Lidé, kteří mají doma klec s exotickým ptactvem, anebo zvenčí na okenním parapetu krmítko pro ptactvo „tuzemské“, velmi často sypou do krmných nádob neloupané proso. Jde o jeden z významných zdrojů výživy opeřenců, který však nechybí na stole ani u příznivců zdravé výživy. Proso není potravina určená pouze pro ptactvo, podobně jako slunečnicová semena.
Dobrý zdroj železa a křemíku
Trpíte chudokrevností, máte mnoho šedých vlasů, které se třepí a vypadávají? Jsou vaše nehty rýhované a křehké? Je vaše pokožka vrásčitá již krátce po čtyřicítce? Pak byste se měli poohlédnout po zdroji železa a křemíku, a může to být docela „prosté proso“, tedy jáhly. Jak vidíte, jáhly a zdraví člověka spolu úzce souvisí.
Zahřívající potravina
Jáhly patří mezi nejlépe stravitelné obiloviny, tedy za předpokladu, že je tepelně upravíte a budou dostatečně měkké. Je to dáno zejména jejich působností v organismu, kdy dle pravidel TČM (Tradiční čínské medicíny) zahřívají trávicí trakt, a spolu s ním i zbytek těla. Proto se hodí i pro dietní účely v případě orgánových onemocnění žaludku, sleziny, střev, jater i ledvin.
Sladké dezerty
Víte, kolik se v civilizovaném světě zkonzumuje sladkostí, jako jsou dorty, oplatky, sušenky, bonbóny, zmrzliny, buchty, koláče a další vesměs nezdravé pochutiny zhotovené z bílé mouky a řepného cukru? Jsou to zároveň potenciální zdroje zdravotních problémů, které se u většiny strávníků vyskytnou v budoucnu, a mnoho postižených si rozhodně nebude spojovat potíže s konzumací sladkostí. Bílý cukr a bílá mouka jsou moudrými lidmi vnímány jako „bílé jedy“, ale co je na tom všem nejzajímavější, je fakt, že je lze plně nahradit zdravějšími pokrmy a těmto chorobám předejít.
Vyzkoušejte připravovat sladkosti z jáhlové mouky nebo vařených jáhel, výsledky této činnosti vás jistě příjemně překvapí a hlavně ušetříte za lékaře a léky a vyhnete se bolestivým a nepříjemným vyšetřením či léčebným zákrokům.