Hořčík se z potravin vytrácí
Mezi lidmi se již delší čas šíří informace, že z potravin mizí hořčík. Je to prokázáno i na základě chemických rozborů a skutečně to není žádná „novinářská kachna“. Problém tkví v tom, že hořčík neboli magnézium je jeden z nejdůležitějších prvků, bez něhož nemůžeme žít.
Čtyři základní prvky pro acidobazickou rovnováhu
Lidský organismus vyžaduje doplňování mnoha živin v potravě a k těm nejdůležitějším řadíme čtyři prvky – sodík, draslík, vápník a hořčík. S jejich pomocí dochází k vytváření acidobazické rovnováhy krve a té je v organismu přizpůsobeno vše ostatní. Jinými slovy, jde o prioritu číslo jedna - na prvním místě musíte mít v těle „srovnané“ tyto čtyři minerály.
Doplňovat sodík je snadné, například kvalitní himálajskou solí. Draslík se vyskytuje ve většině potravin a není problém jej doplnit ze stravy, například častější konzumací brambor nebo banánů (i lyofilizovaných). Vápník je ve stravě rovněž bohatě zastoupen, vhodné jsou například zakysané mléčné výrobky (domácí kefír, jogurt či tvaroh) a výborným zdrojem vápníku je také mák.
Jediným problematickým prvkem z této čtveřice je hořčík neboli magnézium. Hořčík se totiž ztrácí ze zemědělské půdy, je to silně vazební prvek a je z půdy odplavován kyselými dešti nebo v půdě chybí při nesprávném hnojení, a tak vám i někteří lékaři potvrdí, že dnes je v potravinách téměř o polovinu méně hořčíku, než před čtyřiceti lety.
Doplňování hořčíku vhodnými potravinami a také suplementy je dnes základním předpokladem ke zdraví lidského organismu. Velké množství hořčíku obsahuje zejména listová zelenina, řasy chlorella a spirulina a též rostlinné klíčky, které si můžete připravit i doma nakličováním semen v miskách či sklenicích. Více hořčíku také naleznete v ořeších, arašídech a mandlích nebo v luštěninách a v pohance.
Nejlepšími suplementy hořčíku jsou jeho organické vazby nebo iontová forma. Tedy například bisglycinát, malát, threonát nebo citrát, případně laktát hořečnatý a také známá minerální voda Magnesia či Magnesia Extra, která navíc obsahuje i dobrý zdroj křemíku.
Výhodné je, že se hořčíkem nemůžete předávkovat, jeho nadbytek se projevuje řídkou stolicí, takže pak pouze stačí snížit dávku hořčíku, dokud se stolice neupraví.