Granola a její místo v jídelníčku
Možná jste pátrali po vhodné snídani, která by vás povzbudila, zasytila a nemuseli jste se dlouho zdržovat v kuchyni. Pokud nevíte, co je granola, určitě tuto možnost zdravé a nutričně vyvážené snídaně znáte od pojmem müsli.
Co je granola
Granola je směs obilovin, semen ořechů a sušeného nebo čerstvého ovoce, která se v hojné míře pojídá k snídani. Jde o ideální pokrm pro zahájení dne, kdy tělo dostane vitaminy, minerální látky a tolik potřebnou vlákninu.
Původ tohoto jídla sahá až do počátku 20. století a stojí za ním švýcarský lékař Maximilian Bircher Benner, který se věnoval správné výživě lidského organismu. Svým pacientům podával tuto stravu tak, že obilné vločky nechával přes noc namočené a k snídani se servírovaly s trochou mléka, čerstvě nastrouhaným jablkem, zakapané citronovou šťávou a s různým sušeným ovocem.
Od šedesátých let se granola začala šířit po celém západě a dnes je jedním z oblíbených jídel k snídani. Směs si lze udělat doma nebo hotovou koupit v obchodě. Ve směsi jsou obvykle válcované obilné vločky (hlavně oves), sušené ovoce (rozinky, jablka, banány) a olejnatá semena (lískové oříšky, mandle).
Kromě klasických ingrediencí lze použít i jiné druhy sušeného ovoce (meruňky, broskve, švestky, goji, borůvky, brusinky, jahody), další olejnatá semena (vlašské ořechy, chia semínka, slunečnicová semínka). Kromě ovesných vloček se mohou použít i jiné obiloviny a lupínky (vločky z pšenice, ječmene, kukuřičné lupínky).
Je to právě pestrost pokrmu a snadná příprava, kterou lidé u snídaně ocení. Přidáním čerstvého ovoce se pokrm ještě vylepší.
Vlastnosti a příznivé účinky
Granola je zdroj minerálních látek, sacharidů, vitamínů a vlákniny. Přítomné sacharidy zajišťují, že je tělo může postupně asimilovat a přeměňovat je na energii, což také pomáhá podporovat koncentraci. Ideální je konzumovat třetinu, maximálně polovinu šálku směsi. Nadměrná konzumace může zvýšit hladinu tuků, cukru, sacharidů a tím i kalorií.
Díky vysokému obsahu rozpustné a nerozpustné vlákniny může tato směs podpořit střevní a trávicí aktivitu organismu. Přítomnost vitaminu B pomáhá zvyšovat metabolické funkce.