Goji neboli kustovnice
Kustovnice čínská (Lycium chinanse) je známá také jako goji. To díky svému jménu v angličtině – goji berry. Proč vlastně tyto bobulky jíme? Proč nakupujeme goji sušené, drcené, v kapslích, tinkturách nebo džusech? A můžeme ho vypěstovat na české zahradě a jíst plody kustovnice čínské čerstvě utržené?
Zdravé a dobré!
Goji je moc dobré ve všech podobách. Každý si může vybrat takovou, která jeho chuťovým buňkám vyhovuje. Je to produkt zdravý a velice vhodný pro ty z nás, kteří potřebují shodit nějaké to kilo. Goji hubnutí pomáhá! Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Proto je také kustovnice čínská rostlinou po staletí používanou v tradiční čínské medicíně. Zde se využívá celá rostlina – plody, listy, kůra i kořen. Asi nejoblíbenější jsou plody, které se jedí jako ovoce čerstvé i sušené, přidávají se do různých pokrmů (kaší, polévek, dezertů, k masu). Šťáva z plodů kustovnice je chutná a dá se výborně kombinovat při přípravě nápojů se šťávou jiných ovocných druhů. Plody (čerstvé i sušené) i lístky se také používají k dochucení čaje. Lístky kustovnice mají jemné mátové aroma a dobře se hodí do zeleného čaje. Goji se v Asii říká „ovoce nesmrtelnosti“ a doporučuje se sníst ho denně hrstku (asi 30 sušených kousků). A dosáhnout tak pevného zdraví!
Goji obsahuje:
- vitamíny (řady A, B, E, C)
- minerály (vápník, železo, zinek, fosfor, selen)
- stopové prvky
- antioxidanty, které chrání před účinky škodlivých volných radikálů
- polysacharidy, které posilují obranyschopnost
- aminokyseliny a mastné kyseliny („omega“)
- protizánětlivé látky
Vyroste i na naší zahradě
I u nás na české zahradě můžeme kustovnici čínskou úspěšně pěstovat. Pro rostlinu ale musíme vybrat místo, kde je hodně slunce. Potřebuje také dost prostoru – dosahuje výšky až 2,5 metru a do šířky nám vyroste až 3 metry. Jinak na pěstování náročná není. Dokonce jí vyhovuje chudší půda. Měla by být ale dostatečně propustná a spíše zásaditější. Kustovnice dobře odolává mrazu. V létě fialově kvete a pak se květy postupně proměňují na oranžové podlouhlé plody. Pokud chceme mít bohatou úrodu, musíme znát, jak u této rostliny provádět správně řez!