Goji – chutné červené bobule nabité zdravím
Kustovnice čínská se na pultech českých obchodů objevila poměrně nedávno, zhruba před dvaceti lety. Od té doby je u nás velmi populární. Nejenže výborně chutná, ale ještě ke všemu posiluje zdraví!
Zatímco do konzumace některých zdravých potravin se člověk musí doslova nutit, tak pokud jde o goji – plody kustovnice čínské, tak zde nic takového neplatí. Její drobné výrazně červené bobule připomínající rozinky jsou mezi lidmi oblíbené. A vůbec se tomu nelze divit – mají příjemnou sladkokyselou chuť a vůbec skvěle chutnají.
Můžete si je dopřát v běžné sušené formě anebo si je dokonce můžete i vypěstovat.
Díky své zajímavé chuti jsou plody goji výtečné nejen, když je budete konzumovat samostatně, ale také v případě, kdy jimi obohatíte svá oblíbená jídla. Ať už je zamícháte do salátu, do cereální směsi anebo třeba do jogurtu.
Z goji si dokonce můžete uvařit i čaj – stačí, když plody přelijete vroucí vodou, a necháte několik minut vyluhovat. Zbylé plody poté rozhodně nevyhazujte, stále si na nich dobře pochutnáte.
Plody kustovnice čínské velice rychle nasávají vzdušnou vlhkost. Takže každý, kdo nemá sušené plody rád a preferuje vlhčí a měkčí potraviny, je může nechat přes noc stát v odkryté misce anebo je může rovnou namočit.
To nejdůležitější ovšem je, jaké má kustovnice čínská účinky na lidské zdraví.
Právě pro dobré účinky goji na zdraví ho od nepaměti využívá čínská medicína. Podle dosavadních poznatků je goji vynikající na posílení zraku, na podporu ledvin a jater, zlepšuje krvetvorbu a zvyšuje tělesnou imunitu. A ještě ke všemu chrání naše buňky před volnými radikály, a tak zabraňuje stárnutí. Účinky kustovnice na zdraví člověka tedy rozhodně nejsou zanedbatelné.
Goji je plné vitamínů, minerálů, stopových prvků, karotenoidů, polysacharidů, a dalších cenných látek.
Takže když si dáte každý den hrst bobulí pro zdraví, rozhodně toho nebudete litovat!