Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Fazole – účinný lék i preventivní prostředek pro naše zdraví

Fazole bývají zařazovány mezi nejzdravější potraviny světa a jistě to není pojmenování náhodné. Mají tvar ledviny a Tradiční čínská medicína je také doporučuje jako výživný zdroj zejména pro správné fungování ledvin a močového ústrojí, ostatně tvary některých plodů nápadně připomínají naše tělesné orgány, jako např. jádra vlašských ořechů, která se podobají mozkové tkáni.

Zejména velké odrůdy jsou velmi rozšířené v mexické kuchyni a jsou oblíbenou surovinou i mezi českými kuchaři, kteří z nich dokážou vykouzlit např. mistrovský fazolový guláš. Malé odrůdy adzuki a mungo jsou vhodné i pro klíčení a mohou se konzumovat v syrovém stavu, zatímco velké fazole se musí namáčet a vařit.

98

Co v nich najdeme

Vláknina – značný význam má ve všech druzích fazolí vláknina, především rozpustná. Té je ukryto v jednom šálku až dvacet procent, což je zhruba polovina denního doporučeného množství. Vláknina významně snižuje glykemický index, podporuje střevní pohyby a pravidelné vyprazdňování. Proto je také preventivním prostředkem před chorobami tlustého střeva, zejména rakovinou, v níž je stále Česká republika na předních pozicích ve světovém žebříčku.

Vitamíny B – fazole jsou bohatým zdrojem riboflavinu a kyseliny listové, niacinu, kyseliny pantotenové a thiaminu. Vitamín B potřebuje naše tělo k více než šesti stům biochemických procesů jsou potřebné pro zdravý vývoj cévního systému, nervové soustavy, obnovy tělesných buněk, krvetvorby, a ke správnému fungování mozku a orgánů v břišní dutině.

Minerály – fazole jsou v tomto ohledu superpotravinou, obsahují velké množství vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, železa a mědi. Vyvážený poměr vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku z nich činí potravinu s optimálním složením pro krevní oběh. Jsou také často přezdívány jako zásadotvorná potravina.

Betakaroten – zvláště červené odrůdy fazolí jsou bohaté na prekurzor vitamínu A – karoten, který se hojně vyskytuje např. v červené čočce a mrkvi. Zatímco syntetickým vitamínem A je možné se předávkovat, přirozené rostlinné karotenoidy jsou v tomto směru bezpečné a předávkování nehrozí. (Podobně jako u vitamínu D, kterého se nepředávkujete ze slunečního záření, ale z některých potravin a potravinových doplňků to je možné).

button_kupte-zde