Dýňový olej: zázrak nejenom do kuchyně
Dýňový olej vzniká podobně jako jiné oleje lisováním semínek za studena. I díky lisování bez tepelné úpravy si olej zachovává příjemné oříškové aroma a většinu zdraví prospěšných látek. Uchovává se v tmavých lahvích a je zbarven do tmavě oranžova s nádechem zelenkavé barvy. Lisuje se ze semen tykve velkoplodé a pro naše tělo je velmi dobře stravitelný. Je však důležité při výběru klást velký důraz na kvalitu. Kvalitní dýňový olej je velmi hustý a má charakteristickou oříškovou vůni i chuť.
Využití v kuchyni
Je to právě jeho nezaměnitelná chuť, která se hodí do řady sladkých i slaných pokrmů. Dýňový olej užívání je velmi všestranné, nejvíce však vynikne při přípravě studených pokrmů. Je skvělý na dochucování salátů, dresinků, těstovin nebo pomazánek.
Všelék, který by neměl chybět v žádné domácnosti
Věděli jste, že dýňová semínka dříve sloužila jako lehké stimulanty? Pomáhali uzdravovat unavenou mysl i tělo. Stejně neuvěřitelné výsledky jsou zaznamenávány i v případě rychlejšího růstu vlasů. Jedná se o nenasycený tuk a proto je prospěšný srdci i cévám. Dýňový olej je navíc bohatý na vitamín E a zinek a je proto hojně využívaný v kosmetické průmyslu. Stejnou službu však udělá doma i vaším vlasům a nehtům. Zábal z tohoto zázraku pomůže unaveným a třepícím se vlasům a na rozdíl od oleje olivového po něm nezůstanou vlasy mastné a zplihlé. Podobnou ozdravnou kúru je možné aplikovat i na suché ruce či roztřepené nehty.
Je až s podivem, kolik moci se skrývá s malých nenápadných semínkách, které mnoho z nás při přípravě dýňových pokrmů vydlabává a následně se jich zbavuje. Olej z nich je dnes už možné zakoupit v řadě obchodů nebo e-shopů se zdravou výživou. Obsahuje však velké množství tuků, i když těch zdravých, proto to s jeho konzumací příliš nepřehánějte. V nadměrném množství totiž škodí i ta nejzdravější potravina.