Důležitá úloha zinku a selenu v potravě
Zinek a selen řadíme ke stopovým prvkům, které lidský organismus využívá k mnoha enzymatickým reakcím a dalším biochemickým pochodům. Potřebujeme je například pro podporu imunitního systému, ke správnému trávení potravy, k činnosti nervové soustavy a mozku, k srdeční činnosti i správné funkci jater a ledvin. O zinku je například známo, že je součástí přibližně tří stovek metabolických enzymů.
Velmi dobrým zdrojem selenu jsou para ořechy, obsahují jej dokonce obrovské množství, a tak stačí k jeho doplnění jen jeden až dva ořechy denně. Selenem je možné se i předávkovat, proto to s para ořechy nesmíte přehánět.
Zinek lze doplnit například z dýňových, slunečnicových nebo sezamových semínek. Dobrým zdrojem zinku jsou i kešu ořechy, mandle, pekanové ořechy, lněná semínka a také kakao. Některé zdroje doporučují i sušená rajčata, ovšem pěstované na organické půdě. Zinek je možné doplnit také z tablet, například bisglycinátem zinečnatým, ale je třeba dodržet doporučené dávkování, aby nedocházelo v těle z nadbytku zinku k úbytku mědi a železa.
Omezujte alkohol – alkoholické nápoje doslova vytahují zinek z těla. Aby organismus mohl alkohol bezpečně metabolizovat na neškodné látky, musí jej navázat na minerály a stopové prvky, zejména na hořčík, selen a zinek. Pravidelní konzumenti alkoholu se tak připravují o zásoby těchto živin, proto je rozumné omezit přísun alkoholu na minimum. Nehledě na to, že alkohol způsobuje závislost, které je navíc obtížné se zbavit, což prokazuje pouhý zlomek pacientů zcela vyléčených z alkoholismu.
Omezte bílý cukr a bílou mouku – podobnými žrouty zinku, hořčíku a selenu je bílé pečivo a sladkosti z rafinovaného cukru. V bílém cukru a bílé mouce totiž tyto živiny schází a při metabolizaci sacharidů opět dochází k navázání minerálů a stopových prvků, čímž se z těla postupně vytrácí.