Datlový sirup pro pitný režim nahradí přeslazené limonády
Zavítali jste někdy na Kanárské ostrovy? Pokud ano, pak si jistě dokážete vybavit vysázené a uměle zavlažované aleje datlových palem Fenix canariensis. Vytváří typickou subtropickou scenérii, s níž se v našem středoevropském regionu nesetkáte, a spolu s pohledem na modravou hladinu Atlantiku se vám tento obraz vryje do paměti až do konce života.
Datlové palmy plodí velmi chutné, sladké a zároveň zdravé plody – datle. Dováží se k nám buď v sušené formě , případně obalené v kvalitní hořké čokoládě, anebo v podobě datlové pasty či sirupu. Datlový sirup zdraví podporuje zejména svým složením a lze o něm říci, že jde o jeden z přírodních zdrojů pro účinnou eliminaci překyselení.
Překyselení organismu je souhrnný termín pro nadbytek odpadních látek v těle, vzniklých z nevhodné stravy, nedostatku pohybu či naopak extrémními sporty, stresem a ze znečištěného životního prostředí. Na datlích si tedy zároveň pochutnáte a uděláte něco pro své zdraví. V sušené podobě se skvěle hodí ke směsi oříšků jako pamlsek namísto sušenek a oplatek či bonbónů a ve formě sirupu si snadno a rychle připravíte nápoj na cestu do školy nebo do zaměstnání, kde nebudete závislí na nápojových automatech.
V datlích se přirozeně vyskytuje větší množství organického železa, které je důležité pro krvetvorbu, a vyšším množstvím provitamínu A zlepšují váš zrak a vyživují pokožku, nehty a vlasy.
Vláknina v datlích
Zahnat chuť na sladké není vždy snadné, ovšem s datlemi budete mít tuto situaci lépe pod kontrolou. V datlových plodech je také obsaženo mnoho vlákniny, potřebné pro detoxikaci, trávení některých složek stravy prostřednictvím probiotických bakterií a odvádění zplodin z organismu pravidelnou stolicí. Vláknina v potravinách zároveň pomáhá nastolit včas stav nasycení stravou, což brání přejídání a přibírání na váze.