Datlový sirup je velice sladký a výživný
Datlové palmy, neboli Fenix canariensis, jsou jedny z nejkrásnějších dekorativních rostlin nejen v přírodě, nýbrž i v domácnostech a ve společenských prostorách. Kupříkladu na ruzyňském letišti zdobily příletovou halu déle než třicet let.
Datlová palma plodí velmi sladké a nesmírně oblíbené, chutné podlouhlé plody, které jsme si oblíbili zejména v sušené formě, ale to není vše, k čemu se využívají. Lisuje se z nich datlová pasta a také datlový sirup.
Výhodou datlí je vysoká sladivost, mnoho vitamínů a minerálů a zároveň dobrá dostupnost a nízká cena - na to, že jde o exotické ovoce, vás možná překvapí, že bývá výrazně levnější, než tuzemské švestky.
Datlovy sirup se těší velké oblibě v zemích Středního východu, což je celkem oprávněné, protože se tu palmy vyskytují jako přirozená dřevina, ale čím dál častěji se s datlemi počítá i u nás. Využívají se pro výrobu RAW sladkých tyčinek s ořechy a kokosem a se sirupem získáte vynikající a hlavně zdravý nápoj pro celou rodinu.