Také si rádi dopřejete něco výjimečného, když vás poctí návštěvou vaši přátelé? Otevřete například láhev vína uschovanou pro zvláštní příležitosti anebo nachystáte mimořádné občerstvení, které běžně nekonzumujete? Pak by ve vaší domácnosti neměla chybět kvalitní čokoláda.
Jak ji poznat
Jak rozeznat kvalitní čokoládu od těch obyčejných, co se jako čokoláda pouze tváří na lákavém reklamním obalu?
Kvalitní čokoládu nakoupíte jen ve specializovaných obchodech včetně těch se zdravou výživou, a rozhodně to nebude dvě stě gramů čokolády za třicet korun. Nehledejte tedy tento špičkový sortiment v supermarketech, protože tam se v čokoládových výrobcích nahrazuje přirozené kakaové máslo (tuk) jiným tukem, a jediným důvodem tohoto počinu je možnost výrazného snížení ceny, a tím pádem přilákání zákazníka. V nekvalitní čokoládě se pak namísto kakaového másla vyskytuje například mléčný tuk, palmový tuk nebo dokonce ztužený pokrmový tuk. Mimo jiné bývají levné čokolády dochucovány a aromatizovány různými syntetickými přísadami, například vanilinem, nikoli vanilkou.
V kvalitních čokoládách s vysokým obsahem kakaové hmoty (kakaových bobů) jsou naopak tolerovány třtinový cukr, zcela neškodný sójový lecitin či sušené mléko (v mléčné čokoládě).
Strouhaná čokoláda na palačinkách – až k vám dorazí návštěva a vy jí nabídnete tabulku kvalitní belgické čokolády nebo čokolády z Karibiku z Dominikánské republiky, můžete navrhnout výrobu palačinek s domácím džemem, se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a posypané čokoládou nastrouhanou na jemném struhadle.
Čokoláda se sušeným ovocem – při posezení v obýváku také přijde vhod kombinace čokolády a sušeného ovoce. Vyzkoušejte rozinky, brusinky nebo lyofilizované jahody či borůvky. K čokoládě se také skvěle hodí pražené lískové ořechy, pistácie nebo arašídy.