Čočka trochu jinak
V kuchyni má samozřejmě jako všechno ostatní své příznivce, ale i odpůrce. O tom, že je velmi přínosným zdrojem zdravých látek, není třeba ani diskutovat. Existuje mnoho různých receptů, které si můžete vyzkoušet a samozřejmě mezi nimi najít svého favorita. Jednou formou, kdy můžete z čočky získat velmi přínosné benefity je, když ji necháte vyklíčit. Není to nic složitého, zvládne to absolutně každý a navíc získáte skutečně bohatý poklad na vitamíny, minerální látky a další velmi důležité složky, které podpoří zdravý organismus. Je ale pravdou, že než začnete, tak je třeba čočku důkladně přebrat, pokud si již nezakoupíte ideální vhodná semínka, která jsou již připravena pro klíčení. V opačném případě se soustřeďte na celá, nepoškozená semínka, která mají v sobě veškeré proporce pro zdravý růst.
Proč jsou klíčky tak zdravé
V první řadě jsou plné bílkovin, které si tělo nedokáže v takové míře vytvořit. Nechybí poměrně velké množství vlákniny, vitamínů, minerálů, které jsou zastoupeny fosforem, hořčíkem, vápníkem, ale rovněž je v nich obsaženo železo, síra, draslík, měď, zinek, selen, nikl a sodík. Dále nechybí enzymy, organické kyseliny a lecitin. Všechno dohromady pomáhá tak tělu v různých problémech. Patří k nim cévní onemocnění, štítná žláza, podporují zdravou pokožky, kvalitní vlasy a ženám pomohou i při menstruačních potížích. Kdo trpí na vyšší hladinu škodlivého cholesterolu, poté by měl rozhodně klíčky zařadit do svého jídelníčku. Úspěchy sklízí rovněž i při chudokrevnosti, podporuje správné trávení a zaměřuje se i na kosti, kdy klíčky pomáhají při stavbě pevnosti.
Chcete ještě více zesílit účinek? Není problém
Klíčky čočky jsou prakticky hotové během pár dnů, pokud chcete získat ještě přínosnější benefit, poté nechte je dál klíčit, až se začnou objevovat malé lístečky. Ta jsou plné chlorofylu a skutečně není silnější detoxikační prostředek, než bude tento. To můžete využít při jarní očistě těla. Klíčky čočky můžete pojídat syrové nebo v zimě je přidat do teplé polévky, zamíchat do různých pokrmů, hlavně ne tepelně připravovat, to by vám ta studnice zdravých látek vyprchala. Samozřejmě ostudu neudělají jako příloha nebo přísada v zeleninovém salátu.