Co pít
Ovocné a zeleninové šťávy – perfektní volbou je pít pravidelně šťávy z ovoce a zeleniny. Neměli byste ovoce a zeleninu vzájemně míchat, jedinou výjimkou je mrkev, kterou doporučujeme doplnit jablkem, čímž získáte lahodný a výživný drink. Šťávy pijte vždy čerstvé, a pokud možno z BIO surovin, z kontrolovaného a prověřeného zdroje. Šťávy je vhodné ředit kvalitní pramenitou vodou, nejlépe nezáporným ORP (oxidačně redukčním potenciálem). A pokud nemáte po ruce čerstvé plody, využijte domácích sirupů bez konzervantů a dalších chemikálií.
Minerálky – minerálky je vhodné střídat s pramenitou měkčí vodou, aby příliv minerálních iontů do organismu nebyl příliš velký. I zde platí nepsané pravidlo „zlaté střední cesty“. Naše země má dostatek svých vlastních minerálních pramenů, vzpomeňme např. Mattoni, Magnesii, Poděbradku, Ondrášovku či Vincentku.
Sycené nápoje CO2 – těm se raději vyhýbejte, a minerálky vybírejte raději nesycené (neperlivé). Sycené nápoje oxidem uhličitým jsou ve skutečnosti kyselinou uhličitou a ta je pro naše tělo spíše přítěží, než pomocníkem. Občasná konzumace v malém množství vám neublíží, ale neměli byste je pít po litrech denně.
Nápoje slazené cukrem – bílý cukr je v podstatě jed, okrádá tělo o zásoby živin, které se na cukr musí navázat, aby neškodil. Jsou to navíc prázdné kalorie, které podporují ukládání podkožního tuku. A velkým obloukem se vyhněte umělým sladidlům, i když se tváří, jako neškodné. Nemají s přírodní přirozeností nic společného.
Káva, kakao – nápoje s obsahem theobrominu (kakao) a kofeinu (káva, kolové nápoje a některé energetické drinky) byste měli výrazně omezit. Nejsou vysloveně toxické, ale zvyšují hladinu stresových hormonů v krvi a může být pak problém je vyrovnat. Zkuste třeba Ájurvédskou kávu, ta kofein neobsahuje, ale jsou v ní adaptogenní byliny, které naopak hormony regulují do potřebné rovnováhy.
Alkoholické nápoje – alkohol opravdu s mírou, je to buněčný jed, to asi víte, i když občasné malé množství vám neublíží (pokud nejste nemocní). Buďte ale velmi obezřetní, protože na alkoholu vzniká poměrně rychle nebezpečná závislost, které se velmi, ale velmi obtížně zbavuje.