Co nám pomáhá zhubnout?
Jak praví naše známá moudrost, ‚není na světě bylina, aby na něco nebyla‘. A byť už se dávno nespoléháme jenom na nějaké ty bylinky, protože je v nejednom ohledu více než dokonale nahradily objevy z oblasti chemie, pořád ještě nelze na rostlinstvo, onu přírodní lékárnu, zapomenout. Pořád ještě jsou tu rostliny mimo jiné i od toho, aby lidem dělaly v mnoha ohledech dobře. A mezi to, co prokazatelně využít dokážeme, patří třeba i jenom zdánlivě docela obyčejný zázvor.
Kolik toho jenom tato rostlina pocházející z Asie (Číny) i Evropy dokáže lidstvu už po staletí nabídnout! Tolik, že ji lidstvo využívá už od dávných časů. A nic na tom nemění ani fakt, že už by moderní medicína znala určitě nejednu syntetickou alternativu.
Tato tropická rostlina už se rozšířila po celém světě a u nás ji známe dokonce už od středověku a využívá se jak pro její typickou chuť a vůni, tak i pro její nesporně pozitivní vliv na lidské zdraví. Pomáhá nám obvykle při nachlazení, rýmě a chřipce, je prospěšná při stimulaci krevního oběhu, snižuje cholesterol…
A kromě antibakteriálních a protizánětlivých účinků a prospěšnosti při žaludečních a cestovních nevolnostech napomáhá zázvor hubnutí, což je pochopitelně něco, co také rozhodně nelze v našich končinách podceňovat. Protože kolik jenom z nás má nějaké to kilo a spíše rovnou desítky kilogramů přes limit, s nimiž je záhodno dělat něco dříve, než se negativně projeví na našem zdravotním stavu!
A tak tuto rostlinu často využíváme při vaření, nechybí v nejedné kuchyni, a to proto, že je součástí nejednoho ze sladkých i slaných jídel, lze s ní ochutit cukroví, maso, mořské plody a další věci, dá se využít k přípravě všelijakých nápojů či polykat ve formě tablet či prášku.
Ať tak či onak, dělá nám tato žlutá až oranžová rostlina opravdu dobře. I když ani s ní se to nemá přehánět, protože jako leccos na světě může mít i vedlejší účinky.