Co je to kuskus?
Víte, co je to kuskus? Setkáte se s ním bezpochyby v prodejnách zdravé výživy a v posledních letech se začal objevovat i v sortimentu obřích hypermarketů. Bývá uváděn i na jídelníčku v některých restauracích pro jeho specifické vlastnosti.
Kuskus se podává i v čajovnách
Obliba kuskusu v naší zemi vzrostla již v devadesátých letech, kdy se u nás otevíraly první čajovny. K popíjení čaje se totiž hodí nějaké drobné občerstvení a kuskus se k tomu přímo nabízel. Jeho příprava byla velmi rychlá, a tak jej obsluha v čajovně zvládla připravit za několik minut a hosté nemuseli čekat příliš dlouhou dobu, než se uvaří příloha v podobě brambor, rýže nebo klasických těstovin.
Obrovskou výhodou kuskusu je, že jej lze dochutit jakýmkoli způsobem – na sladko, na slano, s ovocem, se zakysanou smetanou, se zeleninou, s masem i bez masa s luštěninovou přílohou. Tím pádem měli hosté v čajovnách za pár minut na stole výtečnou a hlavně zdravou pochoutku, tedy pokud obsluha sáhla po celozrnné variantě nejlepšího kuskusu.
A co to vlastně je?
Kdo kuskus nikdy neviděl a má jej poprvé na talíři, se může domnívat, že jde o jakousi variantu prosa (jáhel), quinoy nebo jiných obdobných obilovin. Ve skutečnosti se ale jedná o těstovinu, speciálně upravenou do podoby drobných kuliček, aby je bylo možno velmi rychle zpracovat a podávat. Stačí je zalít vroucí vodou a ponechat několik minut pod pokličkou dojít, až kuličky změknou.
Kuskus se vyrábí z tvrdozrnné pšenice, která se semele na semolinovou mouku, z níž se pak v horkovzdušné páře vytváří drobounké kuličky. Takto upravenou těstovinu lze skladovat jako trvanlivou potravinu i několik měsíců, protože nemá tendenci oxidovat (žluknout) kvůli velmi nízkému obsahu tuku. Můžete si tedy domů pořídit objemnější zásobu snadno a rychle dostupného pokrmu, který ovšem nemá nic společného s klasickým fastfoodem. A kuskus cena? Ta přibližně odpovídá kvalitním celozrnným těstovinám.