Co je to karob
Víte, co je to karob? Říká se mu „svatojánský chléb“ a lidé jej znají již tisíce let. Karob je z nutričního hlediska cennou potravinou. Obsahuje minerály a stopové prvky, v největším zastoupení především vápník, hořčík a draslík, v menším množství pak železo, zinek, chrom, měď, mangan, nikl, molybden a vanad. Najdete v něm také řadu významných polyfenolů (antioxidantů), zdravých tuků, jako je kyselina palmitová, olejová a linoleová, a vitamíny skupiny B.
Jeho složení tvoří převážně sacharidy (v průměru zhruba 50 procent), necelých 5 procent proteinů a pouze jedno procento tuku. Obsahuje také vlákninu, zejména lignin a pektin, což jsou složky, které pomáhají trávení a podporují střevní peristaltiku.
Žádný theobromin ani kofein
Výhodou karobu je, že neobsahuje alkaloidy, jako je theobromin a kofein, a lze jím nahradit kakao a čokoládu. V kakaovém prášku se nachází poměrně velké množství těchto povzbuzujících látek a ty nejsou v některých případech příliš žádoucí. Někteří lékaři a výživoví poradci dokonce nedoporučují pít příliš často kakao dětem, a dokonce ani dospělým. Na kofeinu také vzniká svým způsobem závislost a v neúměrných dávkách pak může vyvolat i psychické problémy.
Karob pro zdravé hubnutí
Karobový prášek, z něhož se vyrábí různé dobroty, může nahradit čokoládu a zároveň přispět ke zdravému hubnutí. Obsahuje totiž pouze zanedbatelné množství tuku a je tím pádem méně kalorický. Z karobového prášku mnozí lidé vyrábí i vánoční cukroví, o tom se můžete přesvědčit sami, jestliže budete vyhledávat recepty na karobové pečivo na internetu, a zadáte do vyhledávače frázi „karob, co to je“, nebo „recepty z karobu“. Kromě pečiva jej lze využít i pro dochucování dezertů s ovocem a pro výrobu nápoje ze sojového, obilného, nebo kokosového mléka. Karob je navíc přirozeně sladký, a tak jej není třeba příliš dochucovat řepným nebo třtinovým cukrem.