Co je to Ghí
Sanskrt má ve svém slovníku některé velmi svérázné pojmy a mezi nimi byste nalezli i výraz „Ghí“. Co to vlastně je a k čemu je to pro nás výhodné?
Jedná se o máslo z kravského mléka, které bylo podrobeno procesu převařování, tzv. přepouštění, kdy se oddělí od ostatních složek čistý máselný tuk. Ve finále to znamená, že neobsahuje zejména laktózu, tedy mléčný cukr, a mléčné proteiny, tudíž možné zdroje alergických reakcí a důvod, proč někteří lidé nemohou konzumovat mléčné výrobky.
Co nám Ghí přináší
Je velmi chutné – Ghí si můžete namazat na chléb a jíst jej v této podobě, nebo k němu přidat různé luštěninové pomazánky, vejce, sýry a další pokrmy. Je mnohem zdravější, než hydrogenovaný ztužený tuk s transfigurovanými mastnými kyselinami (TFA). Transfigurovaným tukům se raději vyhýbejte kvůli tomu, že se usazují v našich tepnách, a mohou přispět k infarktům a cévním mozkovým příhodám. Najdete je např. v některých cukrovinkách, jako jsou dorty, čokoláda, sušenky či oplatky. Ghí je naopak přirozený nasycený tuk, který byl součástí stravy našich předků po staletí, a dodnes je využíván jako součást indické Ájurvédy.
Nepřepaluje se – je perfektní na smažení, vzhledem k tomu, že jej lze bez obav prohřát až na 240 stupňů Celsia, aniž by se přepalovalo. Toho s obyčejným máslem nelze docílit. A přepalované tuky ve smaženém pokrmu, to je jeden z nejhorších jedů, které lidé (někdy nevědomky) konzumují.
Obsahuje mnoho živin – již za socialismu bylo na obalu z čerstvého másla uváděno, že obsahuje vitamíny A, E, K a zčásti i vitamín D. Pro přepuštěné máslo to samozřejmě platí taktéž. Všechny tyto vitamíny jsou rozpustné v tucích, tedy tímto způsobem optimálně využitelné.
Zevní využití – přepuštěné máslo je dobrou volbou pro spálenou kůži ze slunce při nešetrném opalování a poslouží i jako výživné a ochranné tonikum při řezných ranách, prasklinách, oděrkách a dalších drobných poraněních.