Co je to BIO a má to vůbec nějaký význam
Vyznáte se v tom, co vlastně znamená BIO, a čím se tyto potraviny a potravinové zdroje liší od těch ostatních?
Ve zkratce to znamená, že jde o produkty pěstované ekologickým, tedy přirozeným způsobem, jak tomu bývalo před staletími. To ovšem znamená ze strany pěstitelů (farmářů) větší pozornost a péči, více námahy a úsilí dbát o to, aby vše vyrůstalo a dozrávalo i bez chemických postřiků, tedy pesticidů a herbicidních látek proti škůdcům.
Konkrétně to znamená žádná průmyslově vyráběná hnojiva, např. NPK, žádné syntetické konzervanty, zvýrazňovače chuti či dochucovadla nebo syntetická barviva. A čím méně chemie, tím jsou potraviny nejen zdravější, ale i chutnější a v přirozené podobě.
Vzhledem k tomu, že jde o náročnější činnost ve srovnání s běžnými, ale ne zrovna zdravými postupy, jsou i ceny těchto výrobků zcela logicky vyšší. Pokud se domníváte, že je v tom jen nějaký reklamní trik, tak opravdu není. Máte-li tedy k dispozici skutečně praxí prověřený, dobrý zdroj BIO potravin, vyplácí se do něj investovat, neboť ve hře je to nejdůležitější, co každý z nás má – vlastní zdraví. A kdo se spoléhá pouze na lékařskou péči a podceňuje prevenci a vlastní snahu o cestu za svým zdravím, ten nemůže nikdy uspět.
Důvěřuj, ale prověřuj
BIO kvalita výrobků by měla být prověřována namátkovou kontrolou nezávislých státních (kontrolních) organizací, a dodržování stanovaných předpisů je také podmínkou k udělení certifikátu BIO. Dále v terénu pracují tzv. supervizoři Ministerstva zemědělství a kontroloři z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Nejdůležitější je však přímá motivace samotných zemědělců prospět sami sobě i ostatním lidem a nabízet kvalitu, se kterou se nesetkáte u běžných výrobků v obchodních řetězcích, je to zkrátka vždy „o lidech a jejich osobních kvalitách“.