Cizrna rozhodně není nudná luštěnina
Na cizrnu se někteří lidé, co ji příliš neznají, dívají „skrze prsty“ jako na cosi podřadného. Nepovažují ji za plnohodnotnou luštěninu, kam patří hrách, čočka a fazole. Přitom se jedná o přírodní poklad, s nímž si obohatíte jídelníček nejen významově – u nutričního hlediska, ale i chuťově.
Cizrnové pomazánky
Cizrna hodnoty v našem jídelníčku zajišťuje vysokým obsahem lehce stravitelných proteinů a složitých sacharidů, ale co je asi nejdůležitější, můžete z ní zhotovit mnoho různých druhů pomazánek na celozrnné pečivo či na topinky.
Cizrna se totiž dobře hodí jak pro výrobu tradičního hebrejského „Hummusu“, což je v hebrejštině název pro cizrnu jako takovou, ale i pro další formy pomazánek, dochucené olivami a olivovým olejem, rajčaty, paprikou, citronovou šťávou, cibulkou, pažitkou, mrkví, marockou mátou, a dokonce i jogurtem či tvarohem.
Na Internetu je k nalezení celá řada pomazánek z cizrny a některé recepty by vás mohly zaujmout.