Čím jsou pro nás prospěšná lněná semínka
Lněná semínka jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, vitamínu E, vitamínů B1 – B6 a minerálních a stopových prvků. Mohou se jíst samostatně, ale lépe vyniknou v kombinaci s hlavním jídlem, kde poslouží jako doplňující a kořenící prvek. Většinou se přidávají do omáček, polévek, zeleninových salátů, na posypku pečiva a velmi často jsou součástí makrobiotického jídelníčku. Významné zdravotní aspekty a účinky lněných semínek souvisí s obsahem cenných živin, zvláště pak s nenasycenými mastnými kyselinami omega-3.
Jak je konzumovat
Lněná semínka nakupujte vždy celá, nemletá, případně ve formě lněného za studena lisovaného nerafinovaného oleje. Rozemletá semínka totiž velmi rychle podléhají zkáze – žluknou a ztrácí své původní výživové hodnoty. Výhodné je tedy vždy připravit porci k přímé konzumaci z neporušených semen.
Lněná semínka se často vyskytují jako ozdoba některých druhů pečiva, většinou však tímto způsobem projdou trávicím traktem bez využití – slupka je totiž velmi kompaktní. Rozdrtit takové semínko v ústech není vůbec snadné, všechna zrníčka jsou natolik drobná, že mezi zuby prokluzují, proto se je vyplatí rozdrtit či rozemlít výkonným mixérem.
U všech rostlinných semínek a ořechů platí jedno nepsané pravidlo – měli bychom je střídat a nezaměřit se pouze na jeden druh, každé z nich totiž obsahuje jiný poměr složek a výživových prvků. Lněné semínko má navíc tu vlastnost, že pročišťuje trávicí trakt, a proto je vhodné občas jej vysadit a vyměnit za jiný druh semínek, aby nedocházelo ke „zlenivění tenkého a tlustého střeva“.
Cenné omega-3
Všechna rostlinná semena obsahují určitý poměr proteinů, sacharidů a tuků. Zpravidla v nich tuky převažují a jejich součástí jsou nenasycené mastné kyseliny. Určitou výjimkou je v tomto směru lněné semínko. Lněná semínka zdraví přínosná vykazují velmi vysoký podíl omega-3 mastných kyselin a těch má většina středoevropanů ve své stravě nedostatek. Obyvatelé přímořských oblastí, kteří konzumují tučné ryby, jsou na tom mnohem lépe, v Česku je spotřeba tučných ryb (sardinky, losos atd.) ovšem velmi malá. Významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou také vlašské ořechy a chia semínka.