Chutná a výživná svačinka
I když lyofilizované ovoce sklízí velký úspěch, tak mnozí ani netuší, že něco takového existuje. Není ani divu, protože většinou se pro čerstvé ovoce zastavíme v sekci ovoce a zelenina. Koho by napadlo ho hledat v běžném regálu? Navíc mu přisoudit ještě tak důležitou a významnou roli, že je plné všech vitamínů, minerálních látek a dokonce chutná jako čerstvé. Lyofilizované ovoce, co to je a proč ho zařadit do svého jídelníčku? Pojďte se společně podívat na jeho skvělé vlastnosti a přínosy.
- Lze zakoupit celé kousky ovoce.
- Různě mixované, které se dá použít třeba na smoothie.
- Nabízí se dokonce v podobě prášku.
- Je součástí výživných a chutných tyčinek.
- Použít se dá prakticky na ozdobu i jako součást jiných pochutin.
Ovoce sušené mrazem
Tento proces se nazývá lyofilizace a spočívá v tom, že se ovoce nejprve zamrazí a to při velmi vysoké teplotě mínus 80°C. Když se tento proces dokončí, tak ovoce putuje do sušičky. Voda, která je totiž zde zamražena, tak se začne měnit v páru a to díky nižšímu tlaku. V prvním procesu se tak zvládne odstranit až 95 % vody, což je skvělé, ale ještě není vše hotovo. Nyní nastává druhý proces sušení a ten zase probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. To dává a má především svůj smysl. Ovoce totiž neztratí svůj tvar, ale i chuťově bude odpovídat čerstvému ovoci.
Výsledek je k nakousnutí
Po tomto procesu je vše ukončeno a je připraveno ovoce, které je v podstatě nositelem stejných nutričních hodnot, avšak daleko v trvanlivější a rovněž skladnější verzi. Navíc nejsou zničeny vitamíny, minerální látky a ani další přínosné zdravotní benefity pro organismus. Lyofilizované ovoce je připraveno k přímé konzumaci, ale rozhodně není třeba se nijak omezovat, protože se dá skutečně použít všude, kam byste dali čerstvé ovoce. Stačí jen na chvíli namočit do tekutiny, například vody a je hotovo. Vyzkoušejte různé druhy a budete překvapeni, jak tato pochoutka skutečně báječně chutná.