Bio či ne-bio?
Je až s podivem, jak vášnivé debaty mezi lidmi dokáží vyvolat bio potraviny. Často se o jejich přínosech přou i ti, kteří vlastně ani neví, co takové označení znamená. Pojďme si v tom udělat pořádek!
Aby mohl být nějaký produkt označený jako „bio“, musí pocházet z ekologického zemědělství. A to se řídí zákonem o ekologickém zemědělství, který má jasná pravidla. Produkty, které tyto podmínky splňují, jsou označeny logem v podobě známé zelené zebry, anebo evropského lístku.
Toto označení se vyplatí sledovat, protože v dnešní době se „biem“ snaží zaštítit ledasco a ledaskdo. Zkrátka se toto označení nezřídka zneužívá, a právě z toho pramení časté potíže a spory. Takže nevěřte všemu, co kdo tvrdí a nenechte se oblafnout – zkrátka se řiďte jasnými pravidly – potraviny bez řádného značení za bio považovat nelze.
V čem jsou lepší? Jsou autentické!
Pokud čekáte, že vás biopotraviny ohromí svou chutí anebo vzhledem, možná budete zklamaní. Nejedná se o žádný super zázrak, který musí chutnat jinak, než jste zvyklí. A pokud se bavíme o vzhledu, tak to už vůbec neplatí.
Ekologické zemědělství se vyznačuje tím, že respektuje přírodní zákony, takže při pěstování rostlin nevyužívá chemické postřiky a syntetická hnojiva. Zvířata jsou chována s ohledem na jejich potřeby, bez preventivních léků a antibiotik. A vše podléhá přísným pravidelným kontrolám.
Ovšem něco takového prémiovou chuť nebo vzhled nezaručí, může tomu být i naopak.
To, v čem je takové jídlo jedinečné, je jeho autentičnost. Prostě chutná normálně, tak jak přirozené potraviny chutnají, i když nemusí mít dokonalý tvar, barvu, a třeba nebude bez kazů.
Takže když si bio jídlo koupíte, tak máte jistotu, že vzniklo s ohledem na životní prostředí. Můžete si být jisti i tím, že chutná přirozeně. A vždy snadno dohledáte, odkud pochází – je to jídlo s příběhem.