Banánový prášek – současný světový hit
Také milujete banány? Patří bezesporu k nejoblíbenějším druhům exotického ovoce. Za socialismu byly dokonce terčem kritiky, protože jich nebyl dostatek na trhu a lidé po nich „šíleli“. Prakticky se vůbec nestává, že by někdo banány vyhazoval, když si je koupíme, sníme je vždy, než by začaly hnědnout a ztrácet na kvalitě. Přesto však banány k nám dovážené nejsou na takové kvalitativní úrovni, jako ty, co přirozeně dozrají na banánovníku. Všechny banány čerstvé se sklízí nedozrálé a zrají až v průběhu transportu, a to je právě ten problém – některé důležité látky a živiny v nich chybí. Ten rozdíl poznáte i na samotné chuti. Právě proto se začíná šířit zájem mezi lidmi o sušený banánový prášek, ten se zpracovává z plně zralých plodů sušením a rozemíláním, podobně jako je tomu u strouhaného kokosu či kokosové mouky.
A proč jíst banány plně zralé, byť jsou sušené a rozemleté na prášek? Kromě toho, že jsou nesmírně chutné, obsahují kromě vitamínů a enzymů i velmi mnoho cenného draslíku a hořčíku. A právě kombinace vitamínu C, draslíku a hořčíku umožňuje hořčík vstřebávat v dobře dostupné formě, to vám potvrdí i někteří neurologové, kteří apelují na deficit hořčíku v současné západní populaci.
Plně zralé banány jsou perfektní pro doplňování hořčíku, tento prvek je sice bohatě zastoupen i v ořeších a mandlích, ale jeho část se spotřebuje na trávení tukové složky těchto plodů a tím pádem není výsledek vaší snahy tak markantní.
A k čemu se sušený banán hodí? Můžete jej jíst po lžičkách, je skutečně lahodný. Můžete s ním posypat pudink, zmrzlinový pohár, palačinky, využít pro pečení banánového pečiva a buchet. Je skvělý na přípravu koktejlů (smoothies), dá se dobře kombinovat s kokosovým mlékem. Sušený banán můžete přisypat do bílého jogurtu a dochutit s ním v podobě posypky ovesnou nebo jáhlovou kaši.