Arašídový olej jako zdravější varianta vaření
I když by se mohlo zdát, že smažení není zrovna ideální úprava pokrmů, přesto si řada lidí smažená jídla pravidelně dopřává. Věřte neb ne, ale i když se nedokážeme tohoto pokrmu zříci, může vybrat takový olej, který odolá vysokým teplotám, bude zdravější a ještě skvěle chutnat. Arašídový olej použití je velmi pestré. Hodí se pro přípravu studené i teplé kuchyně, na smažení, do salátů, dresinků a omáček. Představuje ale také významný podíl vitamínů a celé řady minerálů nebo nasycených mastných kyselin.
Jak už nám samotný název napoví, jedná se o olej, který se získává za studena lisováním plodů podzemnice olejné. Pokrm připravený společně s tímto kvalitním rostlinným olejem dodá jídlu nezaměnitelnou chuť a oříškové aroma.
I v tomto případě bychom se měli poohlédnout po oleji lisovaném za studena, který si ponechává největší procento zdraví prospěšných látek. V takovém případě je však zapotřebí počítat i s vyšší cenou, neboť výrobci z takových plodů mají nižší výtěžnost a celková hodnota je logicky vyšší. Tento olej obsahuje vysoký obsah mastných kyselin, vitamínů nebo třeba minerálů. Pokud v obchodě narazíme na olej, který bude lisován při vysokých teplotách, po otevření nás nepřekvapí jeho proslulé oříškové aroma a veškeré tělu prospěšné látky bychom v ně hledali jen marně. Říká se, že ten úplně nejchutnější olej je lisován z burských oříšků, které jsou ještě před lisováním opraženy.
Na smažení i do studené kuchyně
Arašídový olej je v kuchyni nepostradatelný pomocník, neboť se dá využít ve studené i teplé kuchyni. Je možné ho využít při smažení za vysokých teplot, grilování, k přípravě salátů, dresinků či jiných podobných pochutin. Je to právě díky tomu, že arašídový olej je schopen odolávat vysokým teplotám. Má vysoký bod vzplanutí, který je kolem 230°C a lisovaný olej za studena přichází o své cenné látky až po 160°C.