Arašídové máslo pro zdravý životní styl a fitness
Arašídové máslo se na pultech obchodů v Česku objevilo poprvé s otevřením hranic po sametové revoluci. Do té doby jsme znali prakticky jen buráky solené nebo neloupané, které se sporadicky objevovaly v obchodech v období vánočních svátků.
Samotné arašídy nevyniknou tak výrazně svou chutí, pokud je chroupeme jako zdravé mlsání s rozinkami, největší požitek z nich máme, jestliže jsou rozetřené do jemného krému. Tuková složka chuť velmi zvýrazní právě v ústech a stává se, že arašídové krémy mizí z nabídek obchodů velice rychle. Podstatné je, aby nebyla másla dochucena jinými rostlinnými tuky a cukrem, jinak ztrácí na svém významu a výrobek je pak příliš přeslazený. Typickým příkladem je nugeta, kterou známe z obchodů již mnoho desítek let.
Skutečně kvalitní máslo se u nás začalo prodávat jako doplněk pro sportovce a později pro velký zájem začalo plnit obchody se zdravou výživou. Tato pochoutka k nám doputovala ze Spojených států, kde si ji lidé často dopřávají v různých variacích, obvykle jako pomazánku na bílý chléb a k posezení u kávy.
Arašídové máslo fitness
Zdravý tuk je tím hlavním důvodem, proč arašídové máslo zařadit mezi fitness zdroje. Přibližně polovinu tuku tvoří mononenasycené mastné kyseliny a zhruba třetinu polynenasycené. Tyto látky by měly nahradit, nebo být alespoň v převaze nad nasycenými tuky, zvláště živočišného původu, jako je máslo nebo sádlo. Výjimkou je kokos, jehož nasycené tuky nejsou nebezpečné pro krevní oběh.
Arašídové máslo se doporučuje doplňovat nebo střídat s vlašskými ořechy, které obsahují více omega-3 mastných kyselin, zatímco arašídy naopak převahu omega-6.
Neměli bychom také zapomínat na to, že jsou arašídy potenciálním alergenem, přičemž se alergie může objevit i v průběhu života. Nejčastěji jsou projevy alergie mírné a k těm dramatickým dochází jen zřídka, ale přece jen je rozumné zpočátku sníst nejprve malé množství.