Arašídové krémy si získaly značnou oblibu již před mnoha desítkami let, kdy se začaly objevovat ve formě různých cukrovinek, jako jsou nugety nebo oplatky. Tyto výrobky dnes na trhu doplnila másla a krémy v BIO kvalitě, v přirozeném přírodním složení bez konzervantů, barviv a dalších aditiv.
Významnou novinkou v této oblasti je spojení dvou a více složek do jedné, kdy se vzájemně doplňují svými vlastnostmi a složením. Jednou z nich je také arašídovo-kokosový krém. Vyrábí se z čerstvých surovin bez přídavku rafinovaného cukru a palmového oleje.
Kokosový tuk – obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, ale v jeho složení nenajdete nenasycené esenciální mastné kyseliny. To však neznamená, že je pro náš organismus škodlivý. Jestliže se jedná o jeho přirozenou formu – nerafinovanou a neztuženou, tyto tuky tzv. středních řetězců se v játrech velmi rychle přeměňují na anergii, neukládají se jako zásobní tukový polštář a jsou dobře stravitelné.
Arašídový krém – je bohatým zdrojem minerálních látek, stopových prvků, vitamínů B1 – B6, nenasycených mastných kyselin, esenciálních aminokyselin a polysacharidů. Měli bychom však mít na paměti, že arašídy obsahují velké množství prozánětlivých esenciálních mastných kyselin omega-6, a že by měly být vyvážené také tuky s vyšším obsahem omega-3, jako jsou např. vlašské ořechy. Důležité je tedy nestavět zdravou výživu pouze na jediném prvku, ale kombinovat a střídat lískové, kešu, para a vlašské ořechy, společně s arašídami.
Tuhá konzistence není na závadu
Másla a krémy, které obsahují kokosový tuk, mívají tuhou konzistenci. Olej obsažený v kokosu při pokojové teplotě ztuhne, což je přirozený jev a neznamená, že je výrobek závadný, nebo s prošlou záruční lhůtou. Pro přípravu pomazánek nebo pro vaření jej můžete nechat rozehřát v nádobě s horkou vodou.